Mārupiešu dejotāji Pasaules deju festivālā Dienvidkorejā.

 Laikā, kad pēc saulainās un siltās vasaras Latvijas skolasbērni tik tikko bija atsākuši savas skolas gaitas, Mārupes vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) Mārupieši devās uz Cheonan World Dance Festival, kurš  norisinājās Dienvidkorejas pilsētā Čeonana (Cheonan), 12.-17.09.2018.

cdcd8296-a92d-4389-9b3e-3295b9a83597

Brauciens ietvēra piedalīšanos festivāla pasākumos un konkursa programmās, un pēc festivāla laika – vietējās kultūras, dabas un nozīmīgāko vietu apskati. Ielidojām Seulā, turpat netālu skatam pavērās kalni! Jā, patiesi Koreja ir bagāta ar klinšainiem reljefa skatiem! No lidostas dodamies tālāk uz Čeonanu, 1.5 stundas brauciena attālumā no galvaspilsētas, kur jaukā viesnīcā, kalnu ieskautā apvidū nedēļu atradās Mārupiešu mājvieta.

Pasaules deju festivāla ietvaros organizatori bija izveidojuši starptautisku programmu, kurā kopā ar Latvijas dejotājiem piedalījās arī deju grupas no Gruzijas, Slovākijas, Polijas, Malaizijas, Meksikas, Indonēzijas, Spānijas, Turcijas, Dienvidāfrikas un Guamas. Šī festivāla norise bija veidota tā, lai ikviens deju interesents varētu atrast un baudīt sev piemērotāko deju žanru. Interesanti bija arī tas, ka bija vairāki mūsdienu deju grupu priekšnesumi atsevišķās deju kategorijās, kurās lielākoties piedalījās kolektīvi no Dienvidkorejas.

Tā kā uz festivālu katras valsts deju grupas dalībniekiem bija jāsagatavo vairākas deju programmas un jāpiedalās konkursā, tad pirms brauciena Mārupieši centīgi gatavojās, lai godam pārstāvētu Latviju. Tika veidotas divas atsevišķas deju koncertprogrammas un ar Mārupiešu pārstāvēto solo pāri  bija jāpiedalās solo deju konkursā, kā arī sava atraktivitāte jāparāda talantu konkursā.

Festivāla norises grafiks bija pietiekami spraigs un daudzveidīgs, dejotāji varēja no sirds izdejoties, baudīt svētku gājienu, iespaidīgās atklāšanas un noslēguma programmas, kuras vienmēr noslēdzās ar krāšņu uguņošanu, sajūsmas saucieniem un patiesu prieku dejotāju sirdis! Mārupieši, izdejojot konkursa programmas, priecēja skatītājus un festivāla žūriju, un, pārstāvot Latviju, ieguva veicināšanas nomināciju (4.vietu), saņemot ari naudas balvu.

Festivāla organizatori festivāla laikā katras valsts grupai nodrošina pavadošo gidu, kas bieži vien arī ir tas cilvēks, kurš palīdz iepazīst valsti, tās kultūru, ēdienus, dzīvesveidu, un tā bija ari šoreiz. Mārupieši varēja izbaudīt “zemo galdiņu” ēšanas kultūru, kas mazliet ierobežoja garāku kāju īpašniekus, taču  noteikti bija jautrs un interesants piedzīvojums. Korejas ēdieni, pietiekoši bagātīgi, arī asi, un, skatoties no latviešu redzespunkta – citādi, taču gardi un atzīti par labiem esam.

Festivāla laikā dejotāji apskatīja arī tuvāko apkārtni, varenos seno laiku Korejas tempļus un kalnu ieskauto daba. Pēc konkursa beigām, atlikušās brauciena dienas tika pavadītas galvaspilsētā Seulā, ar iepriekš veidotu programmu, un tās bija interesantas un piesātinātas.

Nozīmīgs un pacilājošs notikums Mārupiešiem bija viesošanās Latvijas vēstniecībā Seulā, kur dejotājus laipni uzņēma Latvijas vēstnieks Pēteris Vaivars. Tāpat ari – neplānots, taču ārkārtīgi saviļņojošs Mārupiešiem ir bijis Latvijas tenisistes Aļonas Ostapenko tenisa spēles apmeklējums Seulā. Prieks bija abpusējs, arī Latvijas tenisiste priecājās par atbalstītājiem un sarkanbaltsarkano karogu tribīnēs!

Dodoties vakarā uz viesnīcu, jauks  šīs dienas secinājums – savējos pūli vieglāk ieraudzīt zaļajos Mārupiešu krekliņos! Seula ir tik liela, ka to apskatīt dažās dienās ir neiespējami, tomēr nozīmīgākās vietas ir redzētas: TV tornis, Karaļa pils, vietējais tirgus, kājām izstaigātas neskaitāmas ieliņas un vairākkārtīgi braukts ar Seulas metro.

Pēdējā dienā, pirms projām braukšanas, apmeklējam Demilitarizēto zonu (DMZ) starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju, kura atrodas vien aptuveni 50 km no Seulas, kur tālumā mazliet var ielūkoties, kas notiek Ziemeļkorejas teritorijā. Pēc tam jau braucam uz lidostu. Brauciens kopumā izdevies iespaidiem un pieredzes bagāts un mājās dodamies priecīgi!

Paldies visiem, kas piedalījušies Mārupieši VPDK brauciena organizēšanā uz “Cheonan  World Dance Festifval”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *